Spor masajı sporculara, yoğun olarak sporla ilgilenenlere ve atletlere yönelik geliştirilmiş bir masajdır. Sportif faaliyetler öncesinde vücudu hazır hale getirmek, faaliyetler ondan sonra yorgunluğu atmak ve vücudu en sağlıklı, dinlenmiş vaziyette tutmak için yapılır. Sakatlanmaları önlemek ve vücudu zinde tutmak fakatçlı bir tedavi yöntemi olarak da görülebilir. Klasik masaja nazaran ritim, baskı ve süresi farklıdır. Meydana getirilen spora gore uygulanan teknikler değişiklık gösterir. Masaj uygulanan bölüm de yine yapılan spora nazaran değişse de bacak ve bel kasları spor masajında öne çıkan bölgelerdir.
Avuçlar ya da baş parmaklarla uygulanan sıvazlama tekniği hafif bir vurma şeklindedir. Uygulanan kasa göre baskı ve hızı değişiklik gösterir. Bu uygulama esnasında aslolan fakatç kan akışını arttırmaktır. Kaslar uyarılır ve ısınır.
Yoğurma işlemi ile kaslar iki elle tutulup sıkıştırılır. Bu teknikte amaç gerilmiş kas demetlerini gevşetmek ve kasların kolayca hareket etmesini sağlamaktır. Fakat uygulama hızlı yapılırsa ihtarcı etkisi vardır. Masaj ilerledikçe, artan baskı ile birlikte kasların büzülüp esneyerek uyarmalmasını sağlayıcı uygulamalara yer verilir. Kupalama terapisi olarak adlandırılan yöntemde, kupa şekline getirilen ellerle kaslara vurulur. Kasların uyarılarak uyuşmasına destek sağlar ve büzülmeleri sağlanır. Alanında uzman terapistler bu uygulamaları kombine ederek spor masajında uygular.
Spor masajı etkinliği öncesinde uygulanacak masaj müsabakadan derhal önce yapılmalıdır. Etkinlik esnasında en fazlaca yorulan kaslar olacağı için kaslara yönelik olan spor masajı müsabakaya en iyi şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Spor masajı stresli ve gerilmiş kişilerin spora başlamadan rahatlayıp, sakinleşmesini sağlar. Etkinlik öncesi sporculara yapılan masaj sporcuyu ruhsal olarak daha iyi hissetmesini sağlar, sportif başarıyı arttırıcı ve sporcuya yarışma öncesi motive edici etkisi vardır. Uyuşukluk halinde olanları etken hale getirir. Spor öncesi kısa bir dinlenme ve daha enerjik bir şekilde spora başlamayı sağlar.
Aktivite sonrası masajına, genişleyen kan damarlarının normal hale dönmeleri için sportif aktiviteden bir iki saat sonra başlanır. Bu masajda amaç toksinlerin vücuttan atılımını hızlandırmak ve vücutta meydana gelebilecek şişmelerin önüne geçebilmektir. Aktive olan kan dolaşımı dokulara enerji veren gıda maddelerinin daha kolay ve hızlı erişmesinı sağlar. Ağır antrenmanlar kaslarda laktik asit birikimine sebep olur. Biriken laktik asidi dağıtmak ve kan dolaşımını hızlandırarak dokulara giden oksijen miktarını arttırmak spor masajının önemli etkilerindendir. Masaj daha sonra idmanın yorgunluğunu da attığınızı fark edersiniz. Spor masajı kas sertlikleri ve krampların zararlı yan etkilerinden olan kas zedelenmesi ve lif kopmalarına karşı korur. Vücutta meydana gelen gerginliği yok eder ve hareket kabiliyetinizi arttırır. Spor masajının yaralanmalara ve spor sakatlanmalarının iyileşmesinde hızlandırıcı tesiri vardır. Spor ondan sonra vücuda etkin bir dinlenme sağlayarak, kendinizi daha zinde ve canlılık hissi verir. Meydana gelebilecek sakatlıkları önleyerek, en kısa zamanda spora dönebilmenizi sağlamak spor masajının bir öteki faydasıdır.
Spor masajı sinir ve kaslardaki ağrı ve acıyı azaltır. Antrenman ve yarışmalarda stresi ve gerilimi azaltıcı etkiye sahiptir. Spor yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırır. Kaslarda meydana gelebilecek gerilmeleri önler. Spor müsabakaları sırasında sporcu için en uygun durumun oluşmasını sağlar. Spor masajı fiziksel stresi azaltmada en iyi yollardan biridir. Sporcunun spora devam edebilmesi için uygun kas yapısının istikrarını koruması gerekir. Spor masajı sporcunun uygun kas yapısı istikrarını korumasını sağlar. Sert ve baskılı bir masaj olduğundan ideal masaj süresi 20 – 30 dakika arasıdır. Amatör ya da ustalaşmış olarak sporla ilgilenenlerin düzenli spor masajı yapmış oldurması gerekir.